Nyegaardskvartalet

1/

Arkitektens visjon er å skape en arkitektonisk struktur som er med på å underbygge Storo sin bymessige identitet. Samtidig ønsker vi å skape leiligheter med gode planløsninger og attraktive uterom. Prosjektet utnytter de åpenbare kvalitetene som ligger i å bo sentralt, i umiddelbar nærhet til grøntområder langs Akerselva og med utsikt over hele byen.

Nyegaardskvartalet er på flere sider omgitt av trafikkerte veier. Bebyggelsen danner en skjermende hånd mot trafikken og sikrer en stille hage som leilighetene henvender seg til.

Den menneskelige skala tas hensyn til ved å vie mye oppmerksomhet til utformingen av byens grenser: byggenes nederste etasjer. Her møtes by og hus, inne og ute. Den gående passerer levende fasader, ser inn, går forbi. Varierende oppholdsrom tilbyr forskjellige opplevelser: på kafe ved plassen tvers over skolen, på trappen opp mot gårdsrommet, eller i det frodige uterommet. Gjennomgående inngangspartier forbinder de to sidene med hverandre og skaper siktlinjer for forbipasserende.

Bygningene er gitt en stram og artikulert hovedform med gjennomgående sokkel og høyere volumer over. Fasader utføres i lyse vedlikeholdsfrie metallplater i forskjellige nyanser, med kontrasterende mørke partier på den inntrukne 1. etasjen og trapperom. Valg av to forskjellige hovedmaterialer gir byggene spenning og variasjon i uttrykket, og deler de store volumene i tydelig lesbare elementer.

Prosjektet skiller seg ut på grunn av sitt store mangfold av forskjellige leilighetstyper. Fra den minste leiligheten på 36 m2 til den største på 156 m2 finnes det mange varianter: arealeffektive 2-, 3- og 4-roms, gjennomgående leiligheter med separat kjøkken mot gaten og stue mot hagen, leiligheter med store og leiligheter med små balkonger, og selvfølgelig de store boligene med sjenerøse oppholdsrom, soverom med en-suite bad og ekstra store balkonger. Interiørene er lyse med store vindusflater som sørger for gode dagslysforhold.

Alle leilighetene nås fra trapp og heis som forbinder samtlige etasjer, inklusive den underliggende parkeringskjelleren. På noen av takene etableres det felles takterrasser som inviterer til opphold i høyden.